Uutiset

Vaasan tori elävöityy 615 neliön aktiviteettialueella, jossa on tekemistä kaikenikäisille

Leikkipuiston nurmialue alkaa Ylätorin tästä nurkasta jatkuen 41 metriä oikealle Vaasanpuistikon suuhtaan ja 15 metriä torin keskikohtaa päin
Leikkipuiston nurmialue alkaa Ylätorin tästä nurkasta jatkuen 41 metriä oikealle Vaasanpuistikon suuhtaan ja 15 metriä torin keskikohtaa päin
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Emma Takalo

Tällä viikolla Vaasan torille avataan 615 neliön leikki- ja liikunta-alue.

Alueen suunnittelu alkoi Shopping Vaasan kehityspäällikön Magnus Söderströmin mukaan viime vuoden puolella, kun Visit Vaasa, keskustan liikkeet, ravintolat ja muut toimijat alkoivat pohtia, miten toria voisi elävöittää.

– Olimme kaupunkiin yhteydessä ja juttelimme heidän kanssaan. Sitten saimme toimeksiannon tehdä muutamia erilaisia ideoita. Yksi vaihtoehdoista nousi yli muiden, ja se oli tämä, kertoo Söderström.

15 metriä kertaa 41 metriä suuri aktiviteettialue on hahmoteltu keskelle ylätoria.

Tekonurmella vuorattu suorakulmion muotoinen alue ulottuu ylätorin puurivistöstä läheisiin lyhtypylväisiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Leikkiä, herkuttelua ja hurjastelua

Suurelle alueelle mahtuu aktiviteettia kaikenikäisille.

– Perheen pienimmille on toimintoseinä, jossa on helmitaulu ja aakkosia. Sitten on minivene, jossa on pieni liukumäki sekä mökki, joka voi toimia esimerkiksi torikioskina lasten leikeissä, Söderström kuvailee.

Alueelle on hahmoteltu myös penkkejä ja kukkaruukkuja. Söderströmin mukaan tekonurmelle voi tulla myös piknikille, juoksemaan tai vaikka heittämään kuperkeikkoja.

Lisäksi alueelle on hahmoteltu pumptrackia, eli aaltoilevaa ajorataa, joka soveltuu niin skuutilla, skeittilaudalla, polkupyörällä kuin pyörätuolillakin ajettavaksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesäpelit väliaikaisratkaisuna

Alkuperäisen suunnitelman mukaan alue oli Söderströmin mukaan tarkoitus saada valmiiksi alkukesästä.

– Toteuttajalla, Puuha Group Oy:llä, on ollut sodan takia haastetta saada tarvittavia komponentteja ja materiaaleja. Näin ollen rakentaminen on hieman viivästynyt.

Leikkipuisto saadaan torille kuitenkin jo tällä viikolla.

Pumptrack-rata myöhästyy enemmän, ja se tulee vasta elokuun puolella.

– Pumptrackia odotellessa alueelle tulee säilytysarkku, joka täytetään kesäpeleillä, kuten mölkyllä ja sulkapallomailoilla.

Säilytysarkut ovat auki tori-infon aukioloaikojen mukaan seitsemän päivää viikossa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Magnus Söderströmin mukaan alueesta on hyötyä kaikille toimijoille keskustan ympärillä. "Samalla kun tullaan leikkimään torille, voi ostaa vaikka mansikoita kotiin", hän kuvailee.
Kuva: Arkistokuva: Visit Vaasa

Alue on siirrettävissä ja purettavissa

Alueen suunnitteluun vaikutti ratkaisun tilapäisyys.

– Kaupungilla on tälläkin hetkellä käynnissä torin suunnittelukilpailu. Se on pitkän aikajänteen suunnitelma, jota ei todennäköisesti ehditä toteuttamaan vielä ensi vuoden aikana. Koimme kaupungin kanssa tärkeäksi sen, että jo nyt tehdään jotain, jolla elävöitetään toria ja houkutellaan ihmisiä, Söderholm kertoo.

Suunnittelukilpailun on tarkoitus ratketa syksyllä. Mitä torin leikkialueelle sen jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi.

– Ei ole kuitenkaan täysin mahdotonta, että tuleva suunnitelma mahdollistaisi leikkialueen jäämisen. Nyt on ainakin se vaihtoehto, että se on helposti siirrettävissä. Se myös siivotaan talven ajaksi torilta pois.

Tarpeen vaatiessa alueen varusteiden siirtoa on ajateltu Söderströmin mukaan muihin Vaasan puistoihin, jolloin niistä on hyötyä myös tulevaisuudessa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Liki 80 000 euron investointi

Kaupunkiympäristölautakunta tilasi leikkipuiston toteutuksen huhtikuussa 78 645 eurolla. Sen jälkeen suunnitelmaan on tullut Söderströmin mukaan pieniä muutoksia.

– Esimerkiksi penkkien määrää on vähennetty ja muuta on tuotu tilalle.

Lisäkuluja leikkialueeseen tulee varusteiden purusta, kuljetuksesta ja alueen valmistelusta.

– Se mikä nyt investoidaan torille, hyödyttää kaikkia toimijoita keskustan ympärillä. Liikkeet, ravintolat ja sitä kautta kiinteistön omistajat hyötyvät. Monet ovat olleet todella innoissaan.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka