Uutiset

Vaasan Vesi nostaa vesimaksujaan vuoden alussa

Vesimaksu kallistuu Vaasassa ensi vuoden alusta lukien.
Vesimaksu kallistuu Vaasassa ensi vuoden alusta lukien.
Kuva: Anne Laurila
  • Kati Ala-Renko

Vaasan Vesi korottaa veden ja jäteveden käyttömaksujaan viisi prosenttia 1.1.2023.

Hinta nousee yhteensä 22 senttiä kuutiolta 4,64 euroon. Korotusta perustellaan tulevien vuosien investoinneilla ja saneerauksilla.

– Korotuksesta päätettiin jo viime vuoden lopulla, se toteutettiin kahden vuoden aikana. Tämän vuoden alussa hinnat nousivat 10 prosenttia, nyt vielä tämä viisi prosenttia. Korotuksen jälkeenkin olemme keskitasolla koko maan mittakaavassa, kertoo Vaasan Veden vs. toimitusjohtaja Jari Jantunen.

Hän laskee, että nelihenkisen perheen vedenkulutuksella tuleva korotus vastaa noin 40 euron lisäystä vesilaskuun vuositasolla. Laskelma on tehty henkilöä kohden keskimääräisellä, 130 litran vuorokautisella vedenkulutuksella.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähivuosien investoinnit 57 miljoonaa

Talousarviossa vuosille 2022–2026 osuvien investointien laajuus on 57 miljoonaa euroa.

Suurimmat rahaa nielevät hankkeet ovat Pilvilammen vesilaitoksen uudistaminen, uusi vesitorni ja Kurikan syväpohjavesitutkimushanke. Jantunen lisää, että kemikaalien, materiaalien ja energian hinnannousu tuntuu myös Vaasan Veden taloudessa.

– Vaikutusta on syytä tarkastella lähemmin ensi vuonna, Jantunen sanoo.

50 vuotta palvelleen Pilvilammen vesilaitoksen uudistukseen on lähivuosille varattu 17,4 miljoonaa euroa.

– Tilanne siellä on nyt se, että vesilaitoksen viereen on rakennettu uusi alavesisäiliö pumppaamoineen, jolla on saatu lisää allastilavuutta veden varastointiin.

Nyt työn alla on tarjouskysely otsonointi- ja aktiivihiililaitoksesta. Ne korvaavat käytössä olevat tiensä päähän tulleet hiekkasuodattimet.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Verkostojen saneeraukseen pyritään käyttämään vuosittain 3,5 miljoonaa euroa. Ensi vuonna vesihuoltoa saneerataan Haapaniemellä, Suvilahdessa, keskustassa Asemakadulla ja Museokadulla sekä Kotirannalla. Huutoniemellä jatketaan päävesijohtojen saneerausta.

– Lisäksi investointirahaa käytetään tilanteesta riippuen 1–2 miljoonaa uusien alueiden vesihuollon rakentamiseen. Ensi vuonna vuorossa on Kronvik ja GigaVaasan aluetta jatketaan.

Koepumppaukset Kurikassa

Kurikassa rahaa tarvitaan vuosittain noin miljoona euroa syväpohjavesitutkimukseen. Tutkimus liittyy tavoitteeseen johtaa pohjavettä Kurikasta Vaasaan vuoden 2030 jälkeen.

– Vedenottokaivot on pääosin tehty, ensi keväänä 2023 alueella on tarkoitus aloittaa koepumppaukset. Teemme tutkimuksia siellä veden virtauksista ja koepumppauksien vaikutuksista pohjavesiin sekä alueen pohjaolosuhteisiin, Jantunen kertoo.

Uuden vesitornin rakentamiseen on lähivuosille budjetoitu 8,1 miljoonaa. Sen toteutumisesta ei vielä ole päätetty.

– Jos Kurikasta johdetaan vesi 2030-luvulla, vesitornia ei luultavasti tarvita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka