Uutiset

Vaasassa hammashoidossa kokeillaan uutta Helahoito-pilottimallia, jotta tyhjäkäyntiä ei syntyisi

Vaasanpuistikon hammashoitolassa Helahoito-malli otettiin käyttöön 13.9. Arkistokuva.
Vaasanpuistikon hammashoitolassa Helahoito-malli otettiin käyttöön 13.9. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Vaasa

Vaasanpuistikon hammashoitolassa otetaan käyttöön uusi Helahoito-pilottimalli, jonka tavoitteena on hoitaa potilas yhdellä käyntikerralla mahdollisimman valmiiksi.

– Kun potilas soittaa suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointiin, emme voi tietää, meneekö hoitoon 15 vai 75 minuuttia. Joudumme tekemään arvion ja varata ajan sen mukaan. Potilaan saama hoito on aina sidottu seuraavan kiinteään hoitoaikaan, mutta Helahoidossa tämä muuttuu, alueylihammaslääkäri Annika Nummela-Mänty kertoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä odottelua tulee välillä sekä potilaalle että ammattilaisille, josta pyritään nyt eroon.

Mahdollisuutta Helahoitoon tarjotaan ajanvarauksen yhteydessä niille perusterveille aikuisille, joilla on esimerkiksi paikattava reikä ja tarve poistaa hammaskiveä. Suuremmat hammashoidot hoidetaan perinteisellä vastaanotolla.

Kun potilaalle varataan aika Helahoitoon, hän saa tiedon aikaikkunasta, minä päivänä ja millä aikavälillä hänet otetaan vastaan. Hammashoitolassa seurataan ajantasaisesti toimenpiteitä ja lähettää tarkemman kutsuajan tekstiviestinä potilaalle puoli tuntia ennen kuin vastaanotto alkaa.

– Kutsussa määritelty aikaikkuna voi olla esimerkiksi kello 13–14. Voit siis saada tekstiviestin kello 13.15 että hoitoaikasi on 13.45.

Potilasta voi samalla käynnillä hoitaa useampikin ammattilainen. Kun hammaslääkäri on esimerkiksi paikannut reiän, tulee suuhygienisti vielä poistamaan hammaskiveä.

– Helahoitoon tulevia potilaita kehotetaan varaamaan tavallista enemmän aikaa hoitokäyntiä varten. Jos kaikkia tarvittavia hoitotoimenpiteitä ei pystytä tekemään tai potilas ei jaksa enempää kerralla, varataan uusi hoitoaika.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jonojärjestys pysyy

Noin puolet Vaasassa hoitojonossa olevista työikäisistä sopii Helahoito-potilaiksi. Kaikki potilaat ovat edelleen samassa jonossa, eikä helahoito ole ohituskaista.

Mallin taustalla on toiminnanohjausjärjestelmä, jonka avulla potilasvirtaa hallitaan. Kun yhdessä huoneessa hoidetaan potilasta, toisessa siivotaan ja valmistaudutaan.

Helahoito otetaan käyttöön ensin Vaasanpuistikon hammashoitolassa ja sitä testataan vuoden ajan. Ristinummi tulee mukaan myöhemmin syksyllä ja myös pienemmät yksiköt Tammikaivossa ja Raastuvankadulla kokeilevat uutta toimintamallia.

– Ei tämä tule kokonaan jonotilannettamme ratkaisemaan, mutta tämä on tärkeä toimenpide oikeaan suuntaan, johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka