Uutiset

Vaasassa on kaksi bilepaikkaa ylitse muiden – Nuorten kestosuosikki ja aikuiseen makuun sopiva yökerho voittivat äänestyksen tasapistein

Vaasan paras bilepaikkaäänestyksen vei tasapistein vuonna 1992 Hartamanin taloon avattu Fontana ja vuonna 2017 Kauppapuistikolle avattu Teatro. Mitja Haavisto (vas.) toimii Fontanassa apulaisravintolapäällikkönä ja Pekka Ruotsalainen (oik.) Teatron ravintolapäällikkönä.
Vaasan paras bilepaikkaäänestyksen vei tasapistein vuonna 1992 Hartamanin taloon avattu Fontana ja vuonna 2017 Kauppapuistikolle avattu Teatro. Mitja Haavisto (vas.) toimii Fontanassa apulaisravintolapäällikkönä ja Pekka Ruotsalainen (oik.) Teatron ravintolapäällikkönä.
Kuva: Riikka Ilmonen
 • Riikka Ilmonen

Vaasan paras bilepaikka -äänestyksen voittaja on selvillä. Yllätykseksi paras bilepaikka olikin monikossa parhaat bilepaikat, sillä kaksi yökerhoa, Fontana ja Teatro saivat täysin samat pisteet ja siten jakavat voittajasijan.

Sekä Teatron ravintolapäällikkö Pekka Ruotsalainen että Fontanan apulaisravintolapäällikkö Mitja Haavisto ovat iloisia ja kiitollisia nimityksestä.

– Ehkä Vaasassa bilepaikkoina arvostetaan tällaisia isompia paikkoja, Ruotsalainen arvioi tulosta.

Teatrossa asiakaspaikkoja on 655 ja Fontanassa 765. Molemmissa yökerhoissa on jaoteltuja osia, live-musiikkia ja kummankin paikan baarimestari havittelee ensi vuonna Suomen mestaruutta cocktailien teossa. Kummallakin yökerholla on kuitenkin hieman erilainen kävijäkunta sekä omat painotuksensa.

Sekä Fontana että Teatro nousivat äänestyksessä selvästi voittoon. Seuraavilla sijoilla olleet paikat saivat noin puolet voittajien keräämästä äänisaaliista.

Yhteensä äänestettiin 22 eri paikkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fontanan yrittäjä Susanna Tuohiniemi kertoo, että Fontana on aina ollut nuorten ja opiskelijoiden paikka.
Kuva: Arkistokuva. Jarno Pellinen

Fontana on pysynyt nuorten suosiossa jo yli 30 vuoden ajan

Vuonna 1992 perustetulla yökerho Fontanalla on hyvin vakiintunut asema Vaasan yöelämässä, ja se tunnetaan erityisesti nuorille ja opiskelijoille suunnattuna yökerhona.

Yrittäjä Susanna Tuohiniemen isä, Veli-Matti Ristiluoma perusti Fontanan Fondis-ravintolan yhteyteen, kun Hartmanin talo oli vielä melko tyhjillään. Ravintolan ja yökerhon alakerrassa on nykyään myös Tørst-karaokebaari, joka tunnettiin aikaisemmin El Gringo -nimellä.

– Fontana taitaa olla maan toiseksi tai kolmanneksi vanhin yökerho samalla nimellä, paikalla ja omistajalla. Historiamme on pitkä, Tuohiniemi kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitja Haavisto on työskennellyt Fontanassa noin 5 vuotta ja apulaisravintolapäällikön roolissa puolitoista vuotta.
Kuva: Riikka Ilmonen

Nuoria ja nostalgisoijia

Tuohiniemi arvioi, että Fontanan henki on kutakuinkin pysynyt samana alusta saakka, vaikka välissä paikkaa on remontoitu ja laajennettu. Vaasa on toki reilun 30 vuoden aikana muuttunut, ja tullut Tuohiniemen mukaan enemmän opiskelijapainotteiseksi.

– Fontana on aina ollut nuorten ja opiskelijoiden paikka. Kävijäkuntamme koostuu pääosin noin 18 – 24-vuotiasta. Trendejä tulee ja menee, mutta peruselementit pysyvät samana. Nuorilla on halu ja tarve sosiaaliseen elämään ja tavata kavereita ja pitää hauskaa.

– Välillä yökerhossa käy myös seurueita, vanhoja kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet Fontanassa silloin 1990-luvulla. He käyvät katsomassa olisiko samoja ihmisiä vielä töissä, apulaisravintolapäällikkö Mitja Haavisto lisää.

Tuohiniemi kertoo, että jotkut järjestyksenvalvojat ovat olleet heillä töissä alusta saakka.

– Ja vuosi sitten yksi yökerhon työntekijämme lähti eläkkeelle. On aika harvinaista, että K18-yökerhosta pääsee eläköitymään, hän huomauttaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fontanan tanssilattioiden ja baaritiskien välissä on tilaa myös istuskeluun.
Kuva: Riikka Ilmonen

Perinteinen yökerho

Haaviston mukaan Vaasan bilekansa aktivoituu erityisesti sesonkipainotteisesti ja tapahtumien perässä. Hän on ollut alalla vuosikymmenen ajan ja työskennellyt Vaasan lisäksi Tampereen ja Rukan yökerhoissa.

– Vaasassa bilekulttuuri on elävä, innokas ja aktiivinen.

Haavisto kuvailee Fontanaa perinteiseksi yökerhoksi, jossa on kaksi eri puolta: ysäri, jossa soivat 1990- ja 2000-luvun alun hitit sekä ”uusi puoli”, joka painottuu enemmän EDM-vaikutteiseen konemusiikkiin. Lisäksi Fontanassa esiintyy live-artisteja.

Yökerhossa on myös White room, joka on vuosien varrella vakiintunut ikään kuin pieneksi yökerhon sisäiseksi cocktail-baariksi.

Haaviston mukaan nuorille suunnatussa yökerhossa hintataso on pidettävä maltillisena, mutta henkilökunnassa on hyvinkin intohimoisia drinkkitaitureita. Heistä yksi tavoittelee jälleen baarimestarien Suomen mestaruutta, päästyään karsinnoista jatkoon.

Parhaan bilepaikan tärkeimmät elementit ovat lämmin vastaanotto ja loistava asiakaspalvelu, tasalaatuinen tarjoilu ja yllättävät kohtaamiset, Haavisto listaa.

Hän kehuu asiakkaitaan ja sanoo, että nykypäivän nuoriso käyttäytyy hienosti yöelämässä.

Fontanasta sanottua

 • ”Fonalla” on legendaarinen maine opiskelijapiireissä. Porukkaa riittää aina ja tilat ovat hienot.

 • Monipuolinen musiikki ja mukava, iloinen henkilökunta. Jos en itse keksi drinkkiä, baarimikko/pirkko taikoo mieluisen.

 • Kaikille tanssin ja bileiden ystäville sopiva paikka, joka tunnetaan Helsingissä asti!

 • Vaihtelevia tapahtumia, jotka keräävät erilaista porukkaa, loistavat juomat ja musiikki aina ihan parasta.

 • Paras bilemesta koko Vaasassa, ehdottomasti.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen

Teatro on aikuisten yökerho, jossa livemusiikki on tärkeässä roolissa

Värikästä väliamerikkalaista tunnelmaa henkivä Teatro on vuonna 2017 perustettu yökerho. Ravintolapäällikkö Pekka Ruotsalainen on ollut mukana alusta saakka, tuolloin vuoropäällikön roolissa.

– Teatro on aikuisten yökerho ja keikkapaikka. Vaasassa ei taida tällä hetkellä olla yhtään muuta keikkapaikkaa, johon mahtuu 500 katsojaa. Livemusiikki on olennainen osa Teatroa, Ruotsalainen toteaa.

Yökerho on jaettu eri osioihin, jotka koostuvat live-puolesta, jossa artistit ja bilebändit soittavat ja retrosta, jossa soi menneiden vuosikymmenten hitit sekä karaoke-puolesta.

Lisäksi yökerhokompleksiin kuuluu pubityyppinen Kapten, joka tällä hetkellä on pääosin yksityistilaisuuksien käytössä.

Pekka Ruotsalainen on työskennellyt Teatrossa sen avajaisista saakka, mutta alalla hän on ollut jo reilu 20 vuotta. Kuva on otettu Kapten-pubin puolelta.
Kuva: Riikka Ilmonen

Ytimessä on hyvä henkilökunta

Ruotsalaisen mukaan Teatrossa panostetaan laatuun kaikessa tekemisessä, mutta se on ennen kaikkea rento paikka.

– Syy, miksi itse näitä hommia jaksan tehdä on se, että saan tarjota ihmisille elämyksiä: rentoutumista ja hauskanpitoa arjen keskellä.

Ruotsalainen arvioi, että Teatron kävijäkunnan keski-ikä pyörii 30 ikävuoden molemmin puolin, mutta ikähaarukka on laaja. Lauantaisin yökerhossa alaikäraja on 22 vuotta.

Ruotsalaisen mukaan parhaan bilepaikan ydinpohja on hyvä henkilökunta, sillä työntekijän oma tunne välittyy kaikkeen tekemiseen.

– Tämä nimitys on henkilökuntamme ansiota, mutta myös asiakkaat tekevät bilepaikasta hyvän.

Teatro on sisustukseltaan värikäs. Retro-puolella soitetaan menneiden vuosikymmenten hittejä.
Kuva: Riikka Ilmonen

Vaasassa osataan juhlia

Ruotsalainen tuntee vaasalaisen yöelämän ja juhlakansan, sillä takana on yli 20 vuotta alan työkokemusta. Joku muistaa hänet ehkä vuosien varrelta Giggling Marlinista, Cornerista tai Rocktailsista.

– Kyllä vaasalaiset osaa juhlia!

– Vaasalaiset ovat ainakin meillä sivistyneitä juhlijoita. Osataan heittäytyä juhlimaan kunnolla, mutta arvostetana myös laatua. Halutaan hyviä juomia, laadukkaita bileitä ja että puitteet ovat kunnossa.

Bilekulttuuri on muuttunut Ruotsalaisen kokemuksen mukaan vuosien saatossa. Yksi isoin muutos on kamerallisten puhelimien yleistyminen ja sosiaalisen median vaikutus.

– Nykyään juhliminen leviää ravintolan ulkopuolelle kuvien ja videoiden kautta. Ennen juhliminen oli salamyhkäisempää, kun juhlinta jäi yökerhojen seinien sisäpuolelle.

Muutenkin juhliminen on siistiytynyt aikaisemmasta. Esimerkiksi tipattoman tammikuun funktio on hävinnyt, kun terveellinen elämäntapa on yleistynyt.

– Ihmiset ovat nykyään fiksumpia. He juovat ehkä vähemmän, mutta laadukkaammin.

Laadukkaat juomat ovat Ruotsalaisen erikoisalaa. Myös hän pääsi jatkoon Baarimestarien SM-karsinnoissa, eikä kilpailu ole Ruotsalaisellekaan ensimmäinen.

– Tällä kertaa kisajuomani on Pernaa sour. Nimi tulee siitä, että juomassa käytetään Pernaalla asuvan anoppini mustaviinimarjamehusta keitettyä siirappia.

Teatrosta sanottua

 • Jokaiselle jotain, nuoria sekä vanhempia kävijöitä. Työntekijät huippuluokkaa sekä osaavia! Dj:t aivan eliittiä. Mukava ilmapiiri.

 • Kaupungin paras menomesta, hyvä meininki ja huikea henkilökunta.

 • Hyvää musiikkia! Ulkopaikkakuntalainen tykkäsi Vaasan reissulla.

 • Loistavaa, että erilaiset baarit ovat saman katon alla. Kaikille löytyy sopivaa menoa! Voi vaihtaa illan aikana fiiliksen mukaan paikasta toiseen.

 • Hyvät DJ:t, hyvää musiikkia ja myös hyviä live-bändejä!

Jaa artikkeli
Lounaspaikka