Uutiset

Vaasassa on satoja omaishoitajia

Puolisolla on suuri määrä lääkkeitä, joiden antamisesta Martti Urpiola huolehtii.
Puolisolla on suuri määrä lääkkeitä, joiden antamisesta Martti Urpiola huolehtii.
Kuva: Nea Rantanen
  • Terhi Ekola

Vaasan kaupungissa oli viime vuonna aikuispuolella asiakkaana 565 omaishoitajaa. Uusia omaishoidon hakemuksia tuli noin 160 kappaletta. Niistä evättiin 46 kappaletta. Evääminen johtui muun muassa siitä, että osa hoidettavista kuoli prosessin aikana, joutui palvelutaloon tai veti itse hakemuksen pois.

Vaasan kaupungin omaishoidon ohjaajat Nora Orbinski ja Anki Järv-Rex korostavat, että omaishoitajuus sitoo omaishoitajan päivittäin.

– Hänen pitää antaa henkilökohtaista apua muun muassa pukeutumisessa, riisumisessa, hygienian päivittäisessä hoidossa, wc-käynneillä, ruokailuissa ja lääkehoidossa.

Lähtökohtaisesti hoidon on oltava sitovampaa ja vaativampaa kuin perhesuhteisiin liittyvä perheenjäsenistä huolehtiminen yleensä. Kotitaloustyöt ja asiointiapu eivät riitä omaishoidon tuen maksamisen perusteeksi.

Kun hakemus tulee omaishoidontuen ohjaajalle, hän sopii kotikäynnin asiakkaan luokse. Kotikäynnillä tehdään palveluntarpeen arviointi käyttäen apuna Rai-Soft toimintakykymittaria. Palveluntarpeen arviointiin osallistuvat aina sekä asiakas itse että omaishoitajaksi hakeva henkilö.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omaishoitajuus pitäisi tunnistaa

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa otsikolla Mitä minulle kuuluu? Tunnista elämäntilanteesi.

Vaasan seudun ja Laihian omaistyön verkostot järjestävät silloin tapahtumat Vaasassa ja Laihialla. Niissä on tarkoituksena virittää kävijät miettimään omaa elämäntilannettaan ja tunnistamaan arkeen vaikuttavia asioita ja ilmiöitä.

SPR on tiedottanut asiasta ja toteaa tiedotteessa, ettei oman tilanteen arvioiminen ole aina helppoa.

– Moni hoitaa läheistään ja/tai omaistaan, mutta omaishoitajuuden tunnistaminen voi olla vaikeaa myös ammattilaisille.

Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 48 700 on virallisilla sopimushoitajilla.

– Kuitenkin 80 prosenttia hoivasta on läheisten vastuulla.

Tapahtumissa tarjotaan tietoa omaishoitajuudesta, annetaan keinoja sen tunnistamiseen ja omaishoitoperheiden tukemiseen.

– Kun ihminen sairastuu, hänen ja läheisten tiedonjano on suuri. Hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saa myös kohtalotovereilta. Vertaistukea voi saada ja antaa, kun on vuorovaikutuksessa samanlaisissa elämäntilanteissa olevien kanssa.

Tiedotteessa tuodaan esiin myös ikääntyneiden muistihäiriöt.

– Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on muistioireita, vaikka aina syynä ei ole muistisairaus.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Infotilaisuudet omaishoitajuudesta

Kaikille avoimet ja maksuttomat tapahtumat, joissa kerrotaan omaishoitajuudesta, järjestetään Laihialla ja Vaasassa.

Laihian tilaisuus pidetään maanantaina 21.11. kello 17–19 Meijerillä osoitteessa Laihiantie 29.

Vaasan tilaisuus pidetään keskiviikkona 23.11. kello 17–19 Vuorikodin palvelukeskuksessa osoitteessa Vuorikatu 2.

Ohjelmassa on muun muassa tietoiskuja ja terveysneuvontaa. Paikalla on useita näytteilleasettajia. Esillä on myös valokuvanäyttely omaishoitajien arjesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka