Uutiset

Vaasassakin sähkökatkot ovat mahdollisia talvella – asukkaille järjestetään katkoista infotilaisuuksia

Sirpa Suomalainen, Harri Setälä, Tero Mäki, Elina Hihnala-Mäkelä ja Marjo Lindgren kertoivat sähkökatkoihin varautumisesta.
Sirpa Suomalainen, Harri Setälä, Tero Mäki, Elina Hihnala-Mäkelä ja Marjo Lindgren kertoivat sähkökatkoihin varautumisesta.
Kuva: Nea Rantanen
  • Terhi Ekola

Suomalainen yhteiskunta varautuu vakavasti sähkökatkoihin, jotka ovat mahdollisia lähikuukausina eli tulevana talvena.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki ei silti suostu arvioimaan niiden todennäköisyyttä. Sitä pidetään kuitenkin niin suurena, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö ja Pohjanmaan pelastusalan liitto järjestävät joulu- ja tammikuussa asiasta useita tiedotustilaisuuksia kansalaisille. Niitä pidetään Vaasassa, Seinäjoella, Kokkolassa ja verkossa. Niissä kerrotaan, kuinka kotitaloudet voivat varautua sähkökatkoihin ja kuinka ne vaikuttavat arkeen.

Mikäli Suomessa joudutaan sähköpulaan, rajoitetaan sähkön saantia 1–2 tunnin sähkökatkoksilla. Tampereen yliopiston dosentin Veli-Pekka Nurmen mukaan ne toteutetaan ketjussa eli vuorotellen eri alueilla. Niitä jatketaan niin kauan kuin sähköstä on pulaa. Silloin sähkökatkos voi sattua samalle alueelle useamman kerran, mutta niiden välissä sähköt toimivat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Marjo Lindgrenin mukaan kansalaiset voivat ajoittaa sähkönkäyttöään niin, etteivät käytä sitä kulutuspiikkien aikana.
Kuva: Nea Rantanen

Kulutus vaikuttaa riittävyyteen

Sähköpula johtuu siitä, että sähkön kulutus ylittää tarjonnan. Nurmen mukaan Suomessa ei ole enää tarjolla sähköä yhtä paljon kuin aikaisemmin, sillä Venäjältä tuodun sähkön tarjonta on loppunut.

– Sähköpulan toteutumiseen vaikuttaa se, kuinka kylmä talvi on ja ovatko kaikki tuotantolaitokset käynnissä vai ei.

Vaasan kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikön Marjo Lindgrenin mukaan kansalaiset voivat vaikuttaa sähkön riittävyyteen ajoittamalla omaa sähkön käyttöään.

– Kulutuspiikit ovat arkipäivisin aamulla töihin lähdön aikoihin ja iltapäivällä töistä kotiin tullessa.

Kansalaisille tiedotetaan sähkökatkoista etukäteen mahdollisimman monella kanavalla, mikäli ne voidaan ennakoida. Tietoa jaetaan esimerkiksi tekstiviesteillä, somekanavissa, tiedotusvälineissä, sähköverkkoyhtiöiden omilla sivuilla ja tiedotteilla sekä muilla mahdollisilla tavoilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kriittiset toiminnot suojataan katkolta

Vaasan sähköverkkoyhtiön toimitusjohtaja Juha Rintamäki toteaa, että mikäli sähköä joudutaan säännöstelemään, ovat yhteiskunnan kriittiset toiminnot, kuten sairaalat siltä suojassa.

– Sähkökatkoa ei huomaa sairaalan leikkaussalissa.

Muita kriittisiä kohteita ovat esimerkiksi pelastuslaitokset ja poliisin toimipaikat.

Koulut ja päiväkodit sekä vanhusten hoitolaitokset pidetään toiminnassa mahdollisimman normaalisti. Esimerkiksi vanhusten hoidossa tarvittavan sähkön voi järjestää akkujen avulla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taloyhtiöillä selvitettävää

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen johtaja Harri Setälä toteaa, että parin tunnin sähkökatkoon voi suhtautua varautumisharjoituksena, jonka aikana erilaiset riippuvuudet voivat tulla ilmi.

– Sen jälkeen voi miettiä, mitä tilanteelle voi tehdä.

Kansalaisten pitäisi selvittää, mitä he tarvitsevat kahden kahden tunnin sähkökatkon aikana. Kotona pitää olla esimerkiksi paristoja, taskulamppu ja riittävästi vettä. Lisäksi pitää tietää, missä ne ovat.

Mäki painottaa, että akkujen ja muiden laitteiden toimivuus pitää kartoittaa etukäteen, jotta niistä on apua tarvittaessa.

Esimerkiksi taloyhtiöissä talotekniikan pitää olla kunnossa, että ilmastoinnit ja muut laitteistot käynnistyvät ongelmitta, kun sähköt tulevat päälle. Taloyhtiöissä pitäisi selvittää, onko siellä asukkaita, jotka eivät pysty toimimaan itsenäisesti hädän hetkellä.

Lindgren ja kansalaisia kotivara-asioissa kouluttava Raija Koivisto sanovat, että tiedottamalla etukäteen sähkökatkosta pyritään siihen, että kaikissa kodeissa varaudutaan niihin etukäteen.

– Silloin niihin voi suhtautua rauhallisesti ilman pelkoa ja olla turvallinen aikuinen lapselle, Koivisto sanoo.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Sähkökatkoinfot:

La 17.12. klo 11–12 Vaasan pääkirjasto, la 14.1. klo 11–12 Vaasan pääkirjasto, la 14.1. klo 11–12 Vähänkyrön Savilahtitalo. Lisäksi verkossa 14.12., 19.12., 28.12. ja 16.1. (ruotsiksi) klo 18–19. Lisätietoa Spekin sivuilta: spek.fi.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka