Uutiset

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa” – Ekosoppi on siirtynyt uusille omistajille

Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.
Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.
Kuva: Johanna Hietikko-Koljonen
  • Vaasa

Kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät heinäkuussa Vaasanpuistikolla sijaitsevan Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle ja siirtyivät vapaalle, omistajanvaihdos sujui mutkattomasti.

– Minulla on vajaat pari vuotta vielä eläkeikään, ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Vasekin omistajanvaihdosasiantuntijalta saimme vinkin Yrityspörssistä, joka on netissä oleva yritysten kauppapaikka. Sitä kautta ostaja sitten löytyikin, Hannu Paloposki kertoo

Viljanen puolestaan oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

– Tommi Virkama Startiassa mainitsi myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys. Silloin vastasin, ettei se kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa, ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sujuva prosessi

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota, mikä minulla oli tulevaisuudesta. Tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva, ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima, ja sen kehittämiseen edelleen keskitymme jatkossa, Viljanen kertoo.

Uudet yrittäjät ovat tyytyväisiä Vasekilta samaansa apuun.

– Kävimme Antti Alasaaren kanssa tarkasti kaikki luvut ja liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi. Sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran, ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta he ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

Jaana Paloposki tunnustaa hymyillen, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeaa.

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään, mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme. Luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä, Hannu Paloposki täydentää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei ole oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa.

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Viljanen ja Kuula kiittelevät, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla, eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Apua niin yrityksen ostajalle kuin myyjällekin

Vaasanseudun Kehitys Oy:stä eli Vasekilta ja sen osana toimivasta Uusyrityskeskus Startiasta saa apua yritysasioihin, olipa perustamassa uutta yritystä, ostamassa jo toiminnassa olevaa yritystä tai myymässä yritystä.

– Yrityskaupoissa kulkee rinnakkain useita prosesseja. Uusi yrittäjä saa perustamisneuvontaa ja tukea yrittäjäksi ryhtymiseen. Samanaikaisesti käydään läpi yritysostoa ja siinä huomioitavia seikkoja, kuten yrityskaupan rahoitusta ja sopimusasioita. Myyjää taas autamme yrityksen myyntikuntoon laittamisessa ja ostajan löytämisessä, omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaari kertoo.

Vasekin ja Startian palvelut yritystoimintaa suunnitteleville ja jo yrittäjänä toimiville ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

– On koko Vaasan seudun etu, että kannattavien yritysten toiminta jatkuu uusien omistajien kanssa. Yrityksen ostaminen on erittäin hyvä vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle. Toiminta on vakiintunutta, asiakaskunta on valmiina ja usein myös laitteet ja koneet ajan tasalla. Puhumattakaan osaavasta työvoimasta, omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl luettelee.

Vaasan seudulla on julkisessa ja hiljaisessa myynnissä tällä hetkellä yhteensä noin 60 yritystä.

– Toimivan yrityksen kanssa välttyy usein monilta alkuvaiheen haasteilta, ja uuden omistajan on helppo lähteä kehittämään yrityksen toimintaa haluamaansa suuntaan, Nydahl sanoo.

Johanna Hietikko-Koljonen

Jaa artikkeli
Lounaspaikka