Uutiset

Vamialle jälleen menestystä Taitaja-kilpailussa – Tänä vuonna seitsemän mitalistia

Kultaa Taitaja-kisoissa saivat Vili Niemikorpi, Tatu Virkola, Hampus Enlund ja Saku Tuomela, hopeaa William Kunwar ja Matias Järnefelt sekä pronssia Mikael Kolehmainen. Kaikki uskovat, että mitali SM-kisoissa auttaa työpaikan saamisessa.
Kultaa Taitaja-kisoissa saivat Vili Niemikorpi, Tatu Virkola, Hampus Enlund ja Saku Tuomela, hopeaa William Kunwar ja Matias Järnefelt sekä pronssia Mikael Kolehmainen. Kaikki uskovat, että mitali SM-kisoissa auttaa työpaikan saamisessa.
Kuva: Jaakko Elenius
  • Anne Laurila

Seitsemän Vamian opiskelijaa hymyilee leveästi mitalit kaulassa. He ovat Taitaja-mitalisteja, Suomen mestareita tai hopea- ja pronssimitalisteja omassa lajissaan.

Ammatillisen koulutuksen vuosittainen ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja 2022 kilpailtiin viime viikolla Porissa. Kisoihin osallistui noin 350 kilpailijaa 45 lajissa.

Pohjalaisista opinahjoista kilpailuun osallistui 11 Vamian opiskelijaa, seitsemän opiskelijaa Sedusta, kaksi Suupohjan koulutuskuntayhtymästä ja yksi Vaasassa toimivasta ruotsinkielisestä ammattiopistosta Yrkesakademin i Österbotten. Vain Vamialle ropisi mitaleita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neljä sai kultaa kolmessa lajissa

Vamian opiskelijoista kultamitalin voittivat Hampus Enlund taloushallinnossa, Vili Niemikorpi koneenasennuksessa ja kunnossapidossa sekä Saku Tuomela ja Tatu Virkola kappaletavara-automaatiossa.

– Me työskentelimme parina. Käytännössä toinen ohjelmoi ja toinen asensi. Tehtävänä oli saada robotit liikuttamaan ja lajittelemaan värin mukaan erilaisia kappaleita robottilinjastolla, tiivistää Tuomela.

Koneenasennuksessa Niemikorven tehtävänä oli muun muassa pumpun kunnossapitohuolto. Enlund puolestaan joutui perehtymään taloushallintoon.

– 3-päiväisessä kilpailussa ensimmäisenä päivänä laskettiin palkkoja esimerkkihenkilöille, toisena päivänä piti tehdä kirjanpitoa ja tilinpäätös. Kolmantena päivänä piti tehdä tilintarkastus ja löytää siitä virheitä, Enlund kuvailee.

Hän osallistui Taitaja-kisaan myös viime vuonna, silloin lajina oli yrittäjyys.

Enlund, Tuomela, Virkola ja hopeaa CNC-koneistuksessa saanut Matias Järnefelt ovat käyneet läpi rankaan kevään. He suorittavat kaksoistutkinnon ja valmistautuivat sekä Taitaja-kilpailuun että ylioppilaskirjoituksiin ja läpäisivät hienosti molemmat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi hopeaa ja yksi pronssi

Hopeamitali kaulassaan Taitaja-kisoista poistui Järnefeltin lisäksi William Kunwar, joka kilpaili talonrakentamisessa.

Siinä missä Järnefeltin piti antaa näytteitä taidoistaan esimerkiksi CNC-sorvauksessa ja -jyrsimisessä, Kunwarin piti rakentaa kokonainen ”pieni mökki”, eräänlainen savustuspönttö.

– Ensimmäisenä päivänä piti muurata alaosa. Toisena päivänä työ muuttui mielenkiintoisemmaksi, kun rakennettiin puutavarasta mökin yläosa. Siinä sai jo käyttää päätänsä. Kolmantena päivänä tehtiin ovet.

Pronssia saanut Mikael Kolehmainen kilpaili verkkosivujen tuottamisessa.

– Ensimmäisenä päivänä piti suunnitella verkkosivut ihan oikealle asiakkaalle, eräälle yritykselle. Toisena päivänä piti tehdä niille verkkosivuille interaktiivinen kartta ja kirjautuminen. Kolmantena päivänä oli pikatehtäviä, esimerkiksi koodausta.

Laadukas opetus on menestyksen tae

Vamian opiskelijat ovat menestyneet hyvin Taitaja-kisoissa useina aiempinakin vuosina. Mistä se johtuu?

– Vamialla on hyvät opettajat, jotka osaavat opettaa laadukkaasti, tuumaa Tuomela.

– Mun opettajallani on paljon työkokemusta, joten hän tietää, mitä taitoja työelämässä tarvitaan ja osaa opettaa niitä, arvioi Niemikorpi.

Enlund puolestaan kiittelee sitä, että lukujärjestystä pystyttiin joustavasti muokkaamaan niin, että oppitunneista järjestyi lisäaikaa juuri niihin asioihin, joita hän harjoitteli Taitaja-kilpailua varten.

Kilpailijat saivat opettajiltaan yksilöllistä valmennusta omissa lajeissaan. Taitaja-valmennus on myös opettajille mahdollisuus kehittää omaa pedagogista osaamistaan.

Kunwar arvelee, että sellaiset opettajat, jotka ovat olleet Taitaja-valmentajia aiempinakin vuosina tietävät, millaiset kilpailut ovat ja osaavat sen vuoksi valmentaa opiskelijoita mitaleille saakka.

Opiskelijoille Taitaja-kilpailuun valmistautuminen antaa syvää osaamista opiskelemastaan alasta. Kisassa opiskelijoilla on myös mahdollisuus näyttää osaamistaan tapahtumaan osallistuville yrityksille ja rakentaa verkostoja oman alan muiden nuorten kanssa.

Nuoret sanovat, että Taitaja-kilpailun mitalisijoista on konkreettistakin hyötyä.

– On helpompi saada töitä tulevaisuudessa. Saimme myös rahapalkinnot ja saimme pitää joitain kilpailussa käytettyjä työvälineitä. Onhan se osoitus siitä, että osaa tehdä ainakin jotakin oikein, he tiivistävät.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka