Vau, mitä kakkuja! Paikalliset kotileipurit kertovat, miten taidokkaat luomukset syntyvät

Elina Viisteensaari leipoo kakkuja opettajan työnsä ohessa. Tämän kakun hän teki työkaverinsa vauvakutsuille
Kuva: Laura Krohn

Kaunis ja herkullinen kakku kruunaa kevään juhlat, äitienpäivän ja valmistujaiset. Moni haluaa perinteisen leipomokakun sijaan tilata kotileipurilta erilaisen, persoonallisen kakun.

Vaasalainen Elina Viisteensaari on luokanopettaja, joka leipoo kakkuja omien aikataulujensa mukaan myös muille.

– Olen maatalon tyttöjä, joten lapsesta asti olen tottunut tekemään itse kaikkea. Opiskeluaikana leivoin kaveriporukalle kakkuja, sittemmin työkavereille, hän kertoo.

Sana on kiirinyt, ja Viisteensaari on alkanut tehdä kakkuja tilauksesta toiminimellä Kakkusolisti.

– Tämä on minulle nykyään sivutyö ja harrastus, joten teen sitä omien aikataulujen mukaan. Kevään kakkusesonki on kiireistä aikaa myös päätyöni kannalta, on todistukset ja kevätjuhlat. Aika monta kertaa joudun sanomaan kyselijöille ei.

Figuurien teko vie helposti yli tunnin, kun sokerimassaa värjätään ja muotoillaan
Kuva: Elina Viisteensaari

Ryhmä Hau suosittu aihe

Eniten Viisteensaari tekee kreemikakkuja ristiäisiin ja lastensynttäreille. Niihin hän tekee figuureita asiakkaan toivomuksen mukaan sokerimassasta.

– Olen aina tykännyt myös askartelusta.

Hän sommittelee koristelun piirtämällä hahmotelman kakusta ensin paperille. Kakuista halutaan usein korkeita, ja suosittuja hahmoja ovat muun muassa Ryhmä Hau, Frozen ja Baby Shark. Kaksivuotissynttäreille Viisteensaari teki kakkosen muotoinen kakun, joka oli koristeltu kaivinkoneilla.

Ryhmä Hau on suosittu aihe teemakakuissa.
Kuva: Elina Viisteensaari

Myös aikuisille tehdään teemakakkuja. Esimerkiksi erään palomiehen 40-vuotissyntymäpäiville syntyi kakku, jossa näkyi päivänsankarin ammatti: oli kypärä, letku, vettä ja tulta.

Kakkupohja on useimmiten perinteinen sokerikakkupohja, mutta myös porkkana- tai suklaakakkuja toivotaan.

– Täytteissä mansikka on kestosuosikki, sitten tulee vadelma. Lapsille halutaan usein banaania. Joskus toivotaan lakritsia, suklaata tai kirpeää lemon curdia.

Maalaistalon tyttärellä on se etuus, että mansikat saa vanhempien mansikkamailta. Mustikatkin ovat itse poimittuja.

– Pakastimessa on reserviä.

Työlästä hommaa

Kakunteko on monivaiheista.

– Ensin kakkupohja, sitten moussea yleensä kahta eri makua, kreemi ja sen värjäys sekä sokerimassakoristeet. Itse leipomisen lisäksi on paljon myös siivoamista ja tiskaamista, Viisteensaari huokaisee.

Kaappitilaa tarvitaan, sillä tarvikkeita riittää: kulhoja, eri kokoisia kakkuvuokia, -alustoja ja -laatikoita.

Lisäksi on värjäysaineita, nonparelleja ja monenlaisia koristemuotteja ja -välineitä.

Frozen-kakussa myös tikkarit on itse tehty. Kakun liukuvärjäys vie aikaa.
Kuva: Elina Viisteensaari

Teemakakut vievät paljon aikaa. Yhden figuurikoristeen tekemiseen menee helposti yli tunti.

Yksi kakku maksaa asiakkaalle 50–100 euroa riippuen kakun koosta, täytteistä ja koristelusta.

– Tekemiseen menee monta tuntia, joskus koko päivä. Ei tässä hommassa kummoisille tuntipalkoille pääse, mutta tämä on minulle rakas harrastus, Viisteensaari sanoo.

Kermakakkuja Laihialta

Laihialainen Heidi Pada on puolisen vuotta leiponut kakkuja myös tilaukseen. Hän tekee lähinnä peruskakkuja.

– Kermakakkuja, juustokakkuja ja voileipäkakkuja. Sokerimassa on minulle sen verran vierasta, että ei ole järkeä tuntitolkulla vääntää jotain hahmoa, hän kertoo.

Sokerimassasta hän tekee mieluummin vaikka kukkia tai nallen. Pada on aina leiponut paljon.

– Olen tehnyt myös käsitöitä, ja se tekeminen on nyt siirtynyt leivontaan.

Heidi Pada tekee kakkuja kotikeittiössään Laihialla. – Haluan, että kakku on kaunis silmälle, ja mietin tarkasti koristeluja, hän sanoo.
Kuva: Heidi Padan kotialbumi

Kaikki haluavat voileipäkakkuja

Padalle tulee tilauksia kaikenlaisiin juhliin.

– Tänä vuonna on ollut erityisen paljon ristiäisiä, erityisesti poikien. Ja kaikki tuntuvat täyttävän 40 vuotta.

Muoti näkyy myös kakkutilauksissa.

– Jossain vaiheessa oli koko ajan juustokakkuja, ja nyt kaikki haluavat voileipäkakkuja. Niitä tilataan paljon ylioppilasjuhliin, jos ei ole ruokaa tarjolla. Suosituimmat täytteet ovat kinkku ja kala.

Haasteen leipurille tuovat erityisruokavaliot.

– Nykyään toivotaan vegaanisia tai ketokakkuja. Se on ollut vaikein osuus, jota on pitänyt opetella, Pada kertoo.

Heidi Pada koristeli voileipäkakun sydämenmuotoisilla kurkuilla.
Kuva: Heidi Pada

Kermakakuissa suosikkitäyte on vadelma- tai mansikkamousse.

– Nyt olen tehnyt pariin kakkuun banaani-kinuskitäytettä.

9–10 kakkua on maksimi

Viikonloppuaamuisin Pada herää aina aikaisin leipomaan. Enimmillään pystyy kotikeittiössä tekemään viikossa 9–10 kakkua, jos ne jakaantuvat monelle eri päiville.

– Siinä pitää jo miettiä, missä järjestyksessä teen mitäkin. Kunnon välineet ovat tärkeitä, kuten yleiskone. Nuolijoita ja mittalusikoitakin pitää olla useita, Pada sanoo.

Kaikkea ei löydy Laihialta, jolloin pitää lähteä Vaasan isoihin marketteihin. Paljon Pada tilaa myös netistä.

– Lapualla on hyvä leivontakauppa, jonne tulee joskus lähdettyä.

Myös aikuisten syntymäpäiville tilataan teemakakkuja.
Kuva: Elina Viisteensaari

Elina Viisteensaaren vinkit kakuntekijälle

  • Sosiaalisen median leivontaryhmistä ja kuvapalveluista voi hakea inspiraatiota. Kakku saa olla tekijänsä näköinen, eikä tarvitse olla kopio jostain kuvasta. Voit tehdä omannäköisen kakun omilla taidoillasi.

  • Hyvä vuoka on tärkeä. Moni tykkää irtopohjavuoista. Silloin vuokaa voi käyttää myös kakun täyttämisessä, jolloin kakun reunat tulevat tasaiseksi. Myös kakkurengas on hyvä apuväline, jos ei halua hankkia monenkokoisia vuokia.

  • Kakkupohjassa käytän hyväksi havaittua reseptiä, jossa yhtä munaa kohden vatkausta kaksi minuuttia. Siten 12 munan kakkupohja vaatii 24 minuuttia vatkaamista. Siinä yleiskone tulee tarpeeseen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Kerro näkemyksesi, pohdiskele, kommentoi!

Voit osallistua keskusteluun omalla nimellä tai nimimerkillä.

Keskustele (0 )

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje