Uutiset

Wärtsilä haluaa pitää keskustasta vapautuvat tilansa käytössä – Katso kuvat: Vuokrattavana on tuhansia neliöitä

Mahdollisia vuokralaisia on jo 
käynyt katsomassa tiloja, 
sanoo Wärtsilän kiinteistöjohtaja Tommy Grannas.
Mahdollisia vuokralaisia on jo käynyt katsomassa tiloja, sanoo Wärtsilän kiinteistöjohtaja Tommy Grannas.
Kuva: Nea Rantanen
  • Anne Laurila

Teknologiayhtiö Wärtsilän tilat Vaasan keskustassa tyhjentyvät pikku hiljaa.

Vaikka Wärtsilän uusi tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskus eli STH (Sustainable Technology Hub) on jo täydessä vauhdissa Vaskiluodossa, Järvikadun ja Pitkänkadun väliin sijoittuvalla keskustan alueella on yhä toimintaa.

Muutto Vaskiluotoon jatkuu vielä useita kuukausia.

– Yksi kokoonpanolinja on vielä käytössä yhdessä kokoonpanohallissa tämän vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun asti. Kiertokankitehdas tyhjenee kevään 2023 aikana. Ja henkilöstötalo, jossa on muun muassa pukuhuoneet, toimistotiloja ja pääportti, on osittain käytössä niin kauan kuin alueella on meidän toimintaamme, sanoo Wärtsilän kiinteistöjohtaja Tommy Grannas.

Hän arvioi, että viimeisenä keskustassa toimii laboratoriorakennus, jossa on korkeat savupiiput. Se on käytössä mahdollisesti vuoden 2024 loppupuolelle saakka. Rakennuksessa tehdään muun muassa moottoreiden koeajoja.

Wärtsilä vuokraa keskustan alueella jo tyhjäksi jääneitä tiloja väliaikaiskäyttöön. Alueelle suunniteltujen uusien toimintojen rakentaminen voi kestää monia vuosia, sanoo Wärtsilän kiinteistöjohtaja Tommy Grannas. Takana oleva veturitalli on jo tyhjillään, oikealla näkyvä kokoonpanohalli tyhjenee ensi vuonna.
Kuva: Jarno Pellinen
Wärtsilältä vapautuva alue sijoittuu Pitkänkadun, Järvikadun ja Ratakadun rajaamalle alueelle.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuhansia neliöitä

Paljon tiloja on jo tyhjillään. Wärtsilä vuokraa niitä väliaikaiskäyttöön, kunnes uusi asemakaava saadaan valmiiksi.

Suunnitelmissa on muuttaa teollisuusalue kokonaiseksi uudeksi kaupunginosaksi, jonne tulisi runsaasti asuntoja, mutta myös muuta toimintaa.

Kunhan asemakaavamuutos saadaan valmiiksi, kaavan mukainen rakentaminen kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Sillä välin Wärtsilä haluaa entisiin tiloihinsa toimijoita, jotta alue säilyy kunnossa ja elävänä. Vuokrattavana on yhteensä tuhansia neliöitä.

– Meillä on jo käynyt kiinnostuneita katsomassa tiloja. Esimerkiksi kulttuuriväkeä on kiinnostanut erityisesti kiertokankitehdas. Yksi vuokrasopimus on tehty. Crazy Town -niminen yhtiö vuokraa meiltä toimistotiloja, Grannas sanoo.

Ympäri Suomea toimivan Crazy Townin idea on tarjota yhteisöllisiä työtiloja eri alojen ihmisille, yksinyrittäjille, start up -yrityksille, ynnä muille.

Crazy Town on vuokrannut toimistotiloja vanhasta ykköstehtaasta.
Kuva: Nea Rantanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Veturitalli valmis ravintolaksi

Tällä hetkellä vuokrattavana on kaksi suurta, suojeltua rakennusta, joissa on monia mahdollisuuksia jakaa tiloja useiden eri toimijoiden käyttöön.

Vanha veturitalli on punatiilinen, kaareva rakennus Pitkänkadun varrella. Se on toiminut viimeksi työmaaruokalana.

– Tämän remontoimme viimeisen päälle hienoksi vuonna 2013 Museoviraston valvonnassa. Täällä on nyt ammattilaistason keittiö. Toivomme, että tähän löytyy vuokralaiseksi joku, jolla on ravintolatoimintaa ja joka palvelisi koko tätä isoa aluetta. Siinä voisi olla muutakin, vaikkapa leipomo tai panimo, joka tukisi ravintolatoimintaa. Olisi tyhmää muuttaa näin hieno keittiö mihinkään muuhun käyttöön, Grannas tuumaa.

Veturitalli on remontoitu vajaat 10 vuotta sitten ja on viimeksi toiminut työmaaruokalana. Tiiliseinät ja paksut hirret luovat tunnelmaa korkeissa huoneissa.
Kuva: Jarno Pellinen
Wärtsilä haluaisi vuokrata keittiö- ja ruokailutilat ravintolayrittäjälle tai vastaavalle, joka palvelisi koko suuren alueen toimijoita.
Kuva: Jarno Pellinen
Kun rautatie Vaasaan valmistui, juhlaväelle tarjottiin hieno juhla-ateria. Tuon aterian menu on kehystettynä veturitallin seinälle muistoksi rautatien valmistumisesta.
Kuva: Nea Rantanen

Veturitallissa on tilaa 1 700 neliötä. Kattokorkeutta riittää, ja valkoiseksi kalkitut tiiliseinät ja paksut hirret luovat tilaan tunnelmaa.

– Täällä on useita sisäänkäyntejä, tilaa olisi helppo jakaa eri toimijoille. Veturitallin yhteydessä on punatiilinen torni, josta on hienot näkymät. Sinne sopisi vaikka saunatilat.

Veturitallin yhteydessä on vanha vesitorni, jonne saisi rakennettua vaikkapa saunatilat.
Kuva: Nea Rantanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilat jaettavissa

Pitkänkadun varrella on toinenkin tyhjillään oleva talo, Wärtsilän vanhin tehdasrakennus alueella.

Pitkänomaisen, vaalean ykköstehtaan on suunnitellut tunnettu vaasalaisarkkitehti A.W. Stenfors. Viime vuosikymmeninä talo on ollut pääasiassa toimistotilana.

– Ykköskerroksen toinen pääty on vuokrattu Crazy Townille, mutta täällä on noin 3 600 neliötä, joten vielä on riittää tilaa, Grannas sanoo.

Vuonna 2011 peruskorjatussa rakennuksessa on useita sisäänkäyntejä, ja tiloja on täälläkin mahdollista jakaa monin tavoin.

Pitkänkadun varressa oleva, alueen vanhin tehdasrakennus on viime aikoina ollut toimistotiloina.
Kuva: Nea Rantanen
Vanhan tehdasrakennuksen tiloja voidaan jakaa monelle eri toimijalle, ja sisäänkäyntejäkin on useita.
Kuva: Nea Rantanen

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Tiloja urheilulle ja kulttuurille

Noin 10 hehtaarin tontilla tulee vuokrattavaksi vielä muitakin Wärtsilältä vapautuvia tiloja.

Kiertokankitehtaaksi ja pajaksi kutsutut rakennukset sijaitsevat nekin Pitkänkadun puolella. Punatiiliset rakennukset on suojeltu.

Pajaksi kutsuttu rakennus on suojeltu.
Kuva: Nea Rantanen

Pajassa on lähinnä toimistotilaa, kiertokankitehtaassa sekä toimistotilaa että isoa, korkeaa, hallimaista tilaa.

– Se voisi olla sopiva vaikka erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Sekä paja että kiertokankitehdas tyhjenevät ensi vuoden alkupuolella, Grannas sanoo.

Hän miettii myös noin 15 vuotta vanhojen, isojen tehdashallien väliaikaista käyttöä.

– Aina on pulaa liikuntatiloista. Halleissa olisi tilaa harrastaa moniakin lajeja. Yhtä hyvin ne voisivat sopia esimerkiksi kulttuurin tarpeisiin. Kaupungissa on myös useita oppilaitoksia, jotka saattavat tarvita lisää tilaa.

Siihen, miltä Wärtsilän keskustan alue voi tulevaisuudessa näyttää ja millaisia toimintoja sinne voi tulla, voi tutustua verkkosivulla: verkstadi.fi.

Pääsisäänkäynti vanhaan veturitalliin on Pitkänkadun puolelta.
Kuva: Jarno Pellinen
Jaa artikkeli
Lounaspaikka