Uutiset

Wasalandian rakennukset puretaan

Moni suomalainen tuntee Vaasan Wasalandiasta, vaikka huvipuisto on ollut suljettuna vuodesta 2015 lähtien. Arkistokuva.
Moni suomalainen tuntee Vaasan Wasalandiasta, vaikka huvipuisto on ollut suljettuna vuodesta 2015 lähtien. Arkistokuva.
Kuva: Jaakko Elenius
  • Tiina Juujärvi

Vaasan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Wasalandian maanvuokrasopimus Vaskiluodossa päätetään ennenaikaisesti ja vuokralainen Puuharyhmä Oyj purkaa huvipuistorakennukset tämän vuoden loppuun mennessä.

Vaasan kaupungin ja Puuharyhmän välisestä Wasalandian vuokrasopimuksesta on neuvoteltu jo useita vuosia. Vuokrasopimuksen jatkoa koskeva asia saatiin viimein ratkaistua, kun Vaskiluodon osayleiskaava sai lainvoiman.

Entisen huvipuiston alue Vaskiluodossa on jäänyt tyhjilleen vuonna 2015, kun Wasalandian toiminta lakkasi.

Alueen omistaa Vaasan kaupunki, joka on vuokrannut sen Puuharyhmälle, joka on vuokrannut aluetta edelleen katukulttuuriyhdistykselle.

Vaasan katukulttuuri ry on pitänyt katutaidenäyttelyitä entisen Wasalandian alueella nimellä Wasa Graffitilandia. Viime viikon lopulla yhdistys tiedotti, että Graffitilandian jatko on uhattuna ja kesäksi tiloihin suunniteltu näyttely on vaakalaudalla. Syynä ovat juuri yllämainitut kaupungin ja Puuharyhmän neuvottelut.

Kaupunginhallitus linjasi, että huvipuistorakennukset täytyy purkaa kesäkuun loppuun mennessä. Jos Puuharyhmä sopii Graffitilandian toimimisesta alueella ensi kesänä, purkaminen saa lisäaikaa vuoden loppuun.

Wasalandian alueella on kahtena vuotena kesällä ja joulun tienoilla ollut katutaiteeseen keskittynyt näyttely Graffitilandia. Arkistokuva.
Kuva: Samppa Toivonen

Purku kestää kuukausia

Puuharyhmä vastaa rakennusten ja rakennelmien purkutyöstä, jonka arvioidaan kestävän joitakin kuukausia. Tarkasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Kaupunki osallistuu Wasalandian alueen purkukustannuksiin 50 000 eurolla, kaupunginhallitus päätti.

– Vuokrasopimuksen päättämisellä luodaan edellytyksiä alueen tulevalle kehittymiselle. Purkutyön jälkeen alue on väliaikaiskäytössä, kunnes sinne laaditaan osayleiskaavaa vastaava asemakaavamuutos. Alueen vapautumisesta arvioidaan olevan hyötyä muun muassa Vaasan sataman tavaraliikenteen välivarastointiin, kaupungingeodeetti Petur Eklund sanoo tiedotteessa.

Osayleiskaavassa Wasalandia on kaavoitettu pääasiassa keskustatoimintojen ja asuinrakentamisen alueeksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaasan Top Camping -leirintäalue pysynee paikoillaan vielä ainakin 10 vuotta. Arkistokuva.
Kuva: Minna Antila

Leirintäalueelle 10 vuotta lisäaikaa

Puuharyhmä pitää Vaskiluodossa myös Top Camping Vaasa -leirintäaluetta ja vuokraa siihen maata kaupungilta.

Vuokrasopimus päättyi viime vuoden lopussa, mutta kaupunginhallitus päätti jatkaa nyt vuokrasopimusta 10 vuodella.

Siihen sisältyy jatkomahdollisuus vuoteen 2037 asti. Sen toteutuminen riippuu lähialueiden maankäytöstä ja kaavoituksesta, sillä leirintäalueen vieressä olevaa Fennon aluetta aiotaan myös asemakaavoittaa asuinrakentamiseen.

Fennon alue osallistuu tämän vuoden aikana kansainväliseen arkkitehtikilpailuun, joka antaa suuntaa asemakaavatyölle ja alueen myöhemmälle kehitykselle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka