Uutiset

Wärtsilän keskustan suunnitelma tulee nähtäville – Nyt vaasalaiset voivat vaikuttaa alueen tulevaisuuteen

Asemakaavoitettava alue on noin 25 hehtaarin suuruinen, josta Wärtsilän omistuksessa on noin 10 hehtaaria. Pitkänkadun varrella sijaitsevat kaikki viisi suojeltua rakennusta.
Asemakaavoitettava alue on noin 25 hehtaarin suuruinen, josta Wärtsilän omistuksessa on noin 10 hehtaaria. Pitkänkadun varrella sijaitsevat kaikki viisi suojeltua rakennusta.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Jouni Pihlajasaari

Vaasan kaavoittajalla on työpöydällään todellinen helmi.

Wärtsilältä lähivuosina vapautuvalle Vöyrinkaupungin konepaja-alueelle suunnitellaan korkeatasoista kaupunkirakentamista, jonka tuloksena syntyy tuhansille vaasalaisille koteja, mutta myös asumista tukevia palveluja.

Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Emma Widd kuvailee kaavoittajatyöryhmän käsissä olevaa aluetta ainutlaatuiseksi, merelliseksi ja keskeiseksi, mutta rauhalliseksi.

Keskustan, Palosaaren ja Vöyrinkaupungin syleilyyn jäävällä alueella ja sen lähistöllä on arvokkaita kulttuuriympäristöjä sekä suojeltuja arvorakennuksia ja mielenkiintoista arkkitehtuuria.

– Meillä on todella hyvät edellytykset tehdä hyvää ympäristöä asumiselle ja muille toiminnoille.

Kaavoitustyö on edennyt osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheeseen. Kansalaisilla on ensimmäinen hetki kertoa kaavoittajalle mielipiteensä pian aukeavan karttakyselyn kautta. Samalla pyydetään viranomaislausunnot.

Widd kertoo, että seuraavassa eli luonnosvaiheessa tarjoutuu uusi mahdollisuus, kun suunnitelmat ovat jo hieman pidemmällä.

– Tuolloin järjestetään myös avoin yleisötilaisuus, lupaa kaavoitusarkkitehti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aukioita ja puistoja talojen väliin

Nyt on jo selvää, että purettavien tehdasrakennusten tilalle nousee useita asuinkerrostaloja. Rakentamisen tehokkuus on Widdin mukaan suurta.

– Tarkat kerrosneliömäärät ratkeavat kaavoituksen aikana.

Widd kertoo, että alueen pääosin omistava Wärtsilä on painottunut omissa suunnitelmissaan erittäin voimakkaasti juuri asuntorakentamiseen. Kaupunki haluaa alueelle muutakin.

– Alueen viiteen suojeltuun rakennukseen voidaan sijoittaa erilaisia kaupunkirakenteita tukevia palveluja, kuten pysäköintiä ja liikuntapalveluja.

Wärtsilä on palkannut suunnitteluun arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy:n. Heidän yksi näkemyksensä alueesta on tällä hetkellä tällainen. Havainnekuva.
Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Widd sanoo, että tehokkaan rakentamisen vastapainona alueelle tulevat aukioiden ja puistojen ketjut nousevat erityiseen arvoon.

– Talojen väleihin jäävien ulko- ja puistotilojen merkitys on suuri, jotta alueesta tulee vehreä ja viihtyisä.

Kaavoitusarkkitehti sanoo, että vastaavia aukioiden ketjuja ei Vaasasta vielä löydy. Tuttuja juttuja muualta kaupungin keskustasta ovat sen sijaan ruutukaava ja puistikot.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kalastajankatu jatkuu Järvikadulle

Tällä hetkellä suljettu alue avataan jo ensimmäisessä vaiheessa. Kalastajankatu jatkuu Järvikadulle saakka.

– Tämä on iso asia liikkumisen kannalta, tiivistää Widd.

Toisessa vaiheessa uuden Kalastajankadun, Pitkänkadun ja Järvikadun mutkan rajaamalta alueelta puretaan tehdasrakennukset ja niiden tilalle rakennetaan asuintaloja.

– Vöyrinkaupungin arvokkaan alueen mitoitus otetaan huomioon tämän korttelin rakentamisessa.

Veturitalli on yksi alueen viidestä suojellusta rakennuksesta.
Kuva: Jarno Pellinen

Pitkänkadun varteen nousee korkeintaan 2–4-kerroksisia taloja. Kolmannessa vaiheessa alueen länsiosiin tulee tätä korkeampia rakennuksia.

– Taloja on suunniteltu myös Järvikadun mutkan länsipuolelle merenrantaan, jossa sijaitsee myös puistoalueita.

Avoimelle alueelle pääsee jatkossa muistakin suunnista eritoten pyörällä ja kävellen. Raastuvankadulle suunnitellaan jatkoa radan yli. Ainakaan tällä tietoa uuden tasoristeyksen yli ei pääsisi autolla.

Kevyen liikenteen väylä kääntyisi Raastuvankadulta kohti uuden alueen sydäntä. Pyöräilyväylä on suunnitteilla myös radanvarteen, jonne luodaan myös viherkiila.

– Kestävien liikennemuotojen korostaminen on olennainen osa alueen kehittämistä. Tavoitteena on alue, josta pääsee helposti liikkumaan keskustaan ja muuallekin ilman, että tarvitsee henkilöautoa, sanoo Widd.

Hän lisää, että liikenneselvityksissä tarkastellaan myös muun muassa Järvikadun tulevaa muotoa.

– Yksi vaihtoehto on, että siitä tehdään pihakatu, jolloin alueen rauhallisuus pystytään säilyttämään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väliaikaiskäytön suunnittelu tärkeää

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkisesti nähtävillä 2.11.–1.12. kaavoituksen verkkosivulla osoitteessa vaasa.fi ja kaupunkiympäristön virastossa, Kirkkopuistikko 26.

Samaan aikaan kaupunkilaisilla on mahdollisuus vastata karttakyselyyn alueesta.

Lisäksi kaupunki kerää samaan aikaan ideoita myös Onkilahden puiston kehittämiseksi yleissuunnitelmaa varten.

– Nämä alueet kiinnittyvät toisiinsa rantakaistaleella, joten kaupunkilaisten mielipiteitä suositusta virkistysalueesta on hyvä kuulla ison kaavahankkeen yhteydessä, Widd sanoo.

Alueen väliaikaiskäyttö on yksi tärkeistä teemoista.
Emma Widd

Kaavoittajan tavoitteena on luoda lainvoimainen asemakaava Vöyrinkaupungin konepaja-alueelle vuonna 2024. Wärtsilän viimeistenkin toimintojen on määrä muuttaa Vaskiluotoon vuonna 2025.

– Tärkeä osa suunnittelua on taata, että alue on kiinnostava ja toimiva myös lähivuosina. Siksi alueen väliaikaiskäyttö on yksi tärkeistä teemoista. Alue on iso ja prosessi pitkä, sanoo Widd.

Osa alueen tiloista ja halleista on jo tyhjillään, ja Wärtsilä vuokraa niitä. Lue lisää ja katso kuvat, millaisia tiloja on vuokrattavana.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka