Uutiset

Ylioppilasteatteri vetää harrastajia – Ramppi on saanut lisää nuoria toimintaansa

Ylioppilasteatteri Rampin uudet näyttelijät Rasmus Rajakallio, Ida Saari ja Ashley Maradiaga tekevät maskeerauksia rooleihinsa pienoisnäytelmissä.
Ylioppilasteatteri Rampin uudet näyttelijät Rasmus Rajakallio, Ida Saari ja Ashley Maradiaga tekevät maskeerauksia rooleihinsa pienoisnäytelmissä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Laura Krohn

Ylioppilasteatteri Rampin Ego-näyttämön takahuoneessa kuhisee. Parikymmentä uutta, viime syksynä pääsykokeissa valittua nuorta näyttelijää laittautuu valmiiksi rooleihinsa. Peilien edessä on tungosta, kun tulokkaat valmistautuvat läpimenoon.

Viime sunnuntaina ensi-iltansa saaneessa näytelmässä on kolme pienoisnäytelmää, joissa uudet näyttelijät esittäytyvät.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi porukka, uusi alku

Henrik Seppä-Lassila on mukana neljän muun näyttelijän kanssa Marras-näytelmässä, joka kertoo kujeillen elämästä ja kuolemasta.

Seppä-Lassila harrasti teatteria jo kotiseudullaan Lapualla. Hän opiskelee toista vuotta Vaasan yliopistossa automaatiota ja tietotekniikkaa. Hän kertoo viihtyneensä uudessa teatteriporukassaan.

Koronavuosien jälkeen ihmisiin tutustuminen uudella paikkakunnalla oli vähäistä. Seppä-Lassilasta on mukavaa, kun Rampissa on muitakin kuin yliopisto-opiskelijoita.

– On toisen asteen opiskelijoita ja jo vanhempia, opiskelunsa päättäneitä. Monen ikäistä porukkaa eri elämäntilanteista.

Korona-aikana Rampin riveistä katosi porukkaa. Aikaisemmin teatterilla saattoi olla viisikin tuotantoa vuodessa, mutta nyt mentiin kolme vuotta melko hiljaiseloa. Kesäisin pystyttiin esittämään kesäteatteria.

Kunnon pääsykokeitakaan ei voitu pitää, ennen kuin viime syksynä, ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

– Meille tuli poikkeuksellisen paljon porukkaa, joka on hyvin motivoitunutta. Nyt on helpottunut olo. Tämä on uusi alku. Uudet jäsenet ovat tuoneet freesiä otetta ja uutta energiaa, sanovat Laura Kóllar ja Mikko Sippola, jotka molemmat ovat olleet mukana Rampissa noin kymmenen vuotta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaasalaisia kasvoja

Helmi Rajala, Ross Saarela ja Netta Kakkuri esiintyvät Arvoitus-näytelmässä. He ovat kaikki vaasalaisia: Rajala viettää välivuotta ja Saarela opiskelee artesaaniksi. Kakkuri on koko ylioppilasteatterin kuopus ja opiskelee ensimmäistä vuotta lukiossa. Teatteriporukkaan hänet veti halu esiintyä ja näytellä.

Rajala oli aiemmin harrastanut Taikonilla teatteria ja houkutteli mukaansa Saarelan.

– Tulin mukaan ihan sokein silmin, mutta kivaa on ollut, Saarela sanoo.

Saarela teki myös artesaaniopintojensa työharjoittelun Ramppiin ja suunnitteli ja piirsi Arvoitus-näytelmän puvut. Harjoittelun lopuksi hän myös päätti toteuttaa puvut.

Arvoituksen on kirjoittanut Aino Hyyryläinen ja ohjannut Iida Hyyryläinen. Näyttelijät kuvailevat sitä hieman surrealistiseksi sekä ”taiteelliseksi, mutta ymmärrettäväksi”.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmen näytelmän kokonaisuus

Kaikki kolme näytelmää ovat kantaesityksiä, vanhempien ramppilaisten kirjoittamia ja ohjaamia. 15–25 minuutin pituiset näytelmät ovat teemoiltaan erilaisia ja erityylisiä. Niistä kuitenkin kurotaan välikkeillä kokonaisuus.

Vesa-Matti Kivijärvi on kirjoittanut ja ohjannut näytelmän Bändi kasaan!, jossa entinen tenavatähti haluaa ikäkriisin keskellä palata parrasvaloihin. Hän on pestannut bändiin soittajat muusikoiden verkkosivulta. Keikkoja on jo myyty, mutta vielä ei ole yhtään biisiä valmiina.

Marras-näytelmän takana ovat Ramppi-konkarit Emppu Kannasto ja Jukka Jaatinen. Käsikirjoituksen tehnyt Jaatinen halusi runoteoksen kautta käsitellä, mitä rituaaleja kuolemaan liittyy ja miksi moderni ihminen ei halua hyväksyä kuolemaa osaksi elämää.

Teatteriporukka kiittelee avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä harjoituksissa. Yhteishenki on hyvä, ja aikaa vietetään yhdessä myös teatterin ulkopuolella.

– Ramppi on yhteisö, jossa voi käsitellä arkojakin asioita, näyttelijä Veera Männistö sanoo.

Säröt – kolme pienoisnäytelmää

Vaasan ylioppilasteatteri Rampissa Ego-näyttämöllä esityksiä 23.4. saakka. Seuraava esitys on 22.3. kello 19.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka